Το Ελατοχώρι, ορεινό χωριό της Πιερίας βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες των Πιέριων Όρεων σε υψόμετρο περίπου οχτακοσίων μέτρων, με πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους. Τοποθετημένο σε μια ιδιαίτερη θέση με θέα τόσο στον Όλυμπο και στον κάμπο της Κατερίνης (απέχει 28 χλμ), όσο και στον Θερμαϊκό κόλπο και στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα εύκολα προσβάσιμο προορισμό χαλάρωσης. Το Ελατοχώρι ουσιαστικά χωρίζεται στο Παλαιό Ελατοχώρι (τον παλιό οικισμό),  και τον  νεότερο οικισμό ο οποίος βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σε υψόμετρο. Το Παλαιό Ελατοχώρι αρχικά ονομαζότανε Σκουτέρνα, από την ενασχόληση των κατοίκων κατά την Τουρκοκρατία με την κατεργασία των μάλλινων υφαντών (σκουτιά) και πήρε την σημερινή του ονομασία το 1929.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Πιέρια όρη έχουν κορυφή που φτάνει σε υψόμετρο τα 2.194 μέτρα με την ονομασία «Φλάμπουρο».

elatochori2

Η περιοχή του Ελατοχωρίου γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου το 2001. Ιδιαίτερα το παλαιό Ελατοχώρι το οποίο είχε καταστραφεί το 1944 από τους Γερμανούς ουσιαστικά αναγεννήθηκε, αφού χτίστηκαν νέα σπίτια και άνοιξαν νέες επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφέ, ξενώνες), με σεβασμό στην φύση και την αρχιτεκτονική του παρελθόντος, διατηρώντας έτσι την γραφικότητα του παλαιού χωριού. Τα τελευταία χρόνια το παλαιό ελατοχώρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό τόσο για τους κατοίκους της Πιερίας όσο και για επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα όπου έρχονται να απολαύσουν την φύση και τις τοπικές συνταγές.

old-elatochori

Η περιοχή του Ελατοχωρίου προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, καθιστώντας τον προορισμό ιδανικό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η αναρρίχηση, το ποδήλατο βουνού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η ιππασία, οι διαδρομές 4χ4, μια απλή βόλτα μέσα στο καταπράσινο βουνό είναι ορισμένες μόνο από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης. Αξίζει να επισκεφτείτε τον καταρράκτη “Σωτήρη Ρέμα“, ο οποίος βρίσκεται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό στον δρόμο προς το χιονοδρομικό. Επίσης προσπαθήστε να βρείτε το Άι Νέρι, όπου βρίσκεται ένα μικρό ξωκλήσι στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος και το νερό που πέφτει από την οροφή της μικρή σπηλιάς λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Σε υψόμετρο περίπου 1.700 μέτρα με απολαυστική θέα προς τον Όλυμπο και την Θεσσαλονίκη, θα βρείτε το οροπέδιο της Σαρακατσάνας. Στη διαδρομή για το οροπέδιο μην ξεχάσετε να βρείτε τον καταρράκτη “Κρεμαστό“, ο οποίος δεν είναι ορατός από τον δρόμο. Μπορείτε επίσης να δείτε το αρχαίο λατομείο (Σεντούκια), την Μονή Αγίου Γεωργίου, την Παλιοπαναγιά και τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι το Ελατοχώρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των μανιταριών.

elatochori-kataraktis

Το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου (http://www.elatohori-ski.gr) απέχει 8 χλμ από το χωριό και 36 χλμ από την πόλη της Κατερίνης. Στη βάση του χιονοδρομικού, στην τοποθεσία «Παπά Χωράφι» σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, λειτουργεί σύγχρονο σαλέ, με εστιατόριο και καφέ-μπαρ. Στο ίδιο σημείο μπορεί να βρει κανείς καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού για ski, snowboard, snowmobile, παιδικά έλκηθρα, κ.α. καθώς και σχολή σκι. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό καθημερινά.

elatochori1

Το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου διαθέτει δέκα (10) πίστες, οι οποίες ξεκινόυν από υψόμετρο 1.450 μέτρα και φτάνουν έως και τα 1.974 μέτρα. Το χιονοδρομικό διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα μήκους 1.287 μέτρα καθώς και δύο συρόμενους. Επίσης λειτουργούν δύο baby lift, ένα στην βάση του χιονοδρομικού και ένας στο τέλος του εναέριου αναβατήρα. Τέλος λειτουργεί και πίστα Snowboard. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου είναι κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους σκιέρ, με βάση την διαμόρφωση που παρουσιάζουν οι πίστες (Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το χιονοδρομικό εδώ).

Απαντήστε