Ο αμπελώνας της οικογένειας Χρυσοστόμου, Κτήμα Χρυσοστόμου, βρίσκεται στην Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, ένα τόπο με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Στο χωριό αποίκισαν από το 1925 πρόσφυγες από την Α. Ρωμυλία (βόρεια Θράκη) φέρνοντας μαζί τους την αγάπη τους για το αμπέλι και το κρασί πράγματα που στον προηγούμενο τόπο τους ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Στον καινούριο τόπο λοιπόν η κάθε οικογένεια φύτεψε το δικό της αμπέλι και έφτιαχνε το δικό της κρασί. Σήμερα από τον πρώτο μικρό αμπελώνα που φύτεψε τότε ο παππούς Γιώργος Χρυσοστόμου, η οικογένεια Χρυσοστόμου έφτασε να καλλιεργεί 110 στρέμματα από ξενικές και ελληνικές ποικιλίες.

 

chrysostomou

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon,Merlot, Syrah, Λημνιώνας, Ξινόμαυρο από ερυθρές και Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από λευκές. Καλλιεργούνται σε αμμοαργιλώδη επικλινή εδάφη και σε υψώματα για να ευεργετούνται της θαλασσινής αύρας. Στην περιοχή περιστοιχισμένη από τον Όλυμπο στα νότια , Πιέρια όρη δυτικά αλλά και τη θάλασσα στα ανατολικά διαμορφώνεται ένα ιδανικό μικροκλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια δροσερά με ελάχιστες βροχοπτώσεις (έχει επιλεχθεί η τοποθεσία και δημιουργήθηκαν οι Αλυκές). Οι αμπελώνες καλλιεργούνται απαρέγκλιτα υπό τους κανονισμούς της ορθολογικής γεωργικής πρακτικής και παράγουν σταφύλια μέχρι 800 kg ανά στρέμμα (2,5 kg ανά πρεμνό).

chrysostomou

Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον οικισμό της Πύδνας (Κίτρος) Πιερίας και δίπλα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία. Οι εγκαταστάσεις του ολοκληρώθηκαν το 2009 δυναμικότητας επεξεργασίας 80 τόνων σταφυλιού. Αποτελείται από έναν χώρο εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα και ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής κρυεκχύλισης, δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αρωμάτων της πρώτης ύλης. Έναν χώρο εμφιάλωσης η οποία πραγματοποιείται από ημιαυτόματα εμφιαλωτικά μηχανήματα. Το κελάρι στο υπόγειο του κτιρίου όπου μέσα σε δεκάδες δρύινα γαλλικά βαρέλια γίνεται η ωρίμανση των κόκκινων κρασιών καθώς και η ζύμωση κάποιων λευκών και ροζέ κρασιών.

chrysostomou

Τέλος ο χώρος παλαίωσης όπου σε μεγάλα ξύλινα ράφια τοποθετούνται οι φιάλες και περιμένουν μέχρι να έρθει η ώρα τους να βγουν στην κατανάλωση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καθαριότητα των χώρων του οινοποιείου και αυστηρός προσανατολισμός του η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

chrysostomou

Στοιχεία επικοινωνίας και οδηγίες πρόσβασης στο κτήμα Χρυσοστόμου μπορείτε να βρείτε στην σχετική καταχώρηση.

 

Πηγή: http://www.chrisostomou.gr

Απαντήστε