Τα αρχαία Λείβηθρα, γνωστά στην αρχαία παράδοση κυρίως από τον Ορφικό μύθο, βρίσκονται στους πρόποδες του Άνω Ολύμπου, στα ομώνυμα σημερινά Κανάλια και εκεί όπου συγκλίνουν με αλλεπάλληλες πτυχές ο Άνω και ο Κάτω Όλυμπος. Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς. Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και η αιτία της μοναδικής ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος που θα μπορούσε να έχει θρέψει τους μύθους για τα πανάρχαια ξωτικά και τον Ορφέα. Τα αρχαία Λείβηθρα καταστράφηκαν από σεισμό και εγκαταλείφθηκαν διότι ακολούθησαν πλημμύρες των χειμάρρων του Ολύμπου που υπέσκαψαν την ακρόπολη, μεγάλο μέρος της οποίας κατέρρευσε μέσα στις κοίτες. Αρχαιότερες ενδείξεις ζωής στην ακρόπολη των Λειβήθρων είναι του 8ου αιώνα π.Χ., αλλά τα γύρω νεκροταφεία ανάγονται τουλάχιστον ως τη Μυκηναϊκή εποχή (Πηγή: http://www.festivalolympou.gr).
Η θεματολογία και ο λειτουργικός στόχος του εστιάζεται στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου και βασίστηκε στο συγγραφικό πόνημα της Ε. Πουλάκη – Παντερμαλή.
Το πάρκο επιχειρεί γνωστικά και βιωματικά την μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική μύηση του επισκέπτη στον ολύμπιο και παρολύμπιο χώρο καθώς και στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας, δεδομένου μάλιστα ότι οι καθημερινοί άνθρωποι της αρχαιότητας κατοικούσαν και αυτοί δίπλα στους θεούς στα χαμηλά υψώματα του Μακεδονικού Ολύμπου (Λείβηθρα, Ηράκλειο, Πλαταμών κ.α), αλλά και ακόμη ψηλότερα (Σπάθες, Τζέτζιανη, κορυφές στον Εθνικό Δρυμό κ.α.). Η λειτουργία του έχει εκπαιδευτικό – «ψυχαγωγικό χαρακτήρα», με την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων τόσο στις μόνιμες – ημιυπαίθριες κατασκευές, όσο και στους υπαίθριους, αδόμητους χώρους, αξιοποιώντας την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Ολύμπου.
Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, τουρίστες, ατομικούς επισκέπτες, οικογένειες με παιδιά, ομάδες υπερηλίκων), και έχει φυσική και αισθητηριακή πρόσβαση για τα άτομα ΑμεΑ και ΑνΕΕΑ.
Στην έκταση του πάρκου διαμορφώνονται τρεις θεματικές περιοχές:
- Περιοχή ενημέρωσης-ψυχαγωγίας,
- Η Φύση διηγείται το μύθο της και
- Αναβάθμιση Δάσους.
Η τελευταία θεματική ενότητα αναπτύσσεται στην περιφέρεια και οι δύο πρώτες στο κεντρικό τμήμα της περιοχής παρέμβασης, όπου η κατάλληλη χάραξη των περιηγητικών διαδρομών αποδίδει κάτοψη μορφής λύρας (bird – eye view), επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με τον οικείο ορφικό/’’μουσικό’’ μύθο.
Α. Θεματική Περιοχή Ενημέρωσης – Ψυχαγωγίας
Κοντά στην κύρια, ΝΑ είσοδο του πάρκου βρίσκεται το φυλάκιο – χώρος υποδοχής & εισαγωγικής πληροφόρησης των επισκεπτών.
- Έναρξη διαδρομής
- Φυλάκιο
- Θεμέλιο αψιδωτού Μυκηναϊκού κτιρίου
- Μικρό οβάλ κτίριο φυσικής δόμησης
- Κεντρικό κτίριο ενημέρωσης
- Κιόσκια Ορφέα – Μουσών
- Θέατρο
- Αγροί Φυσικής Καλλιέργειας
- Παρατηρητήριο
- Προς ακρόπολη Λειβήθρων
Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου βρίσκεται συγκρότημα τετράγωνης κάτοψης που αποτελεί τον κύριο χώρο ενημέρωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έμπνευση ως προς την κάτοψή του υπήρξε μία μεγάλη οινοποιητική εγκατάσταση των ύστερων κλασικών – πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που ανασκάφηκε στην πεδινή χώρα των Λειβήθρων. Στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος βρίσκεται ισόγειο κτίριο με πλούσιο εποπτικό υλικό και αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (κτίριο Α).
Β & Γ Θεματικές περιοχές: «Η φύση διηγείται το μύθο της» & «Αναβάθμιση δάσους»
Στις θεματικές περιοχές «Η Φύση διηγείται το μύθο της» και «Αναβάθμιση δάσους» γίνεται διατήρηση, καθοδήγηση/διαμόρφωση και ενίσχυση της υπάρχουσας βλάστησης με φυτεύσεις ενδημικών ειδών, στα οποία θα αναρτηθούν πινακίδες με μυθολογικά στοιχεία των φυτών. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης περιήγησης του επισκέπτη στον φυσικό, αδόμητο χώρο του πάρκου και στο γειτονικό, αιωνόβιο πλατανόδασος της ακρόπολης των Λειβήθρων καθώς και ακόμη ευρύτερα, στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Επιπλέον είναι δυνατή η συμμετοχή σε οργανωμένους περιπάτους και περιβαλλοντικές δράσεις (γνωριμία με τα δάση – δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση, δενδροφυτεύσεις, προσκοπικές γνώσεις διαβίωσης στο ύπαιθρο κ.α).
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με ωράριο λειτουργίας 08:00 – 15:00 (προς το παρόν από Δευτέρα έως Παρασκευή).
Υπάρχει η δυνατότητα είτε οργανωμένης επίσκεψης κατόπιν δήλωσης συμμετοχής, με ξενάγηση από το προσωπικό του πάρκου και συμμετοχή στις υλοποιούμενες δράσεις, είτε αυτόνομης περιήγησης του επισκέπτη με χρήση εποπτικού υλικού, θεματικές βιντεοπροβολές στο κεντρικό κτίριο ενημέρωσης και ατομική ηχητική ξενάγηση στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
Πηγή: https://www.leivithrapark.gr