Ο αμπελώνας μας με το οινοποιείο, Οινοποιείο Kitrvs, βρίσκεται σε περιοχή που κατοικείται όχι τυχαία από τους αρχαίους χρόνους. Από τον 6ο αιώνα το παρακείμενο χωριό Πύδνα ήταν έδρας επισκοπής και πριν την απελευθέρωση τόπος κατοικίας οθωμανού άρχοντα.

 

kitrus

Στόχος μας είναι να δημιουργούμε ζωντανά κρασιά, που συνθέτουν στο σώμα τους τη δύναμη της φύσης και την εργασία του ανθρώπου. Η δημιουργία τέτοιου είδους κρασιών, γνωρίζουμε ότι απαιτεί υπακοή στους όρους της φύσης, διαχείριση της γνώσης, άσκηση στην πειθαρχία, υπομονή, εγρήγορση, εμμονή στην ποιότητα έστω και αν αυτό αντστρατεύεται στην τρέχουσα λογική, ανταλλαγή ιδεών και εμπειρίας με ανθρώπους που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Η συνθετική ύπαρξη αυτών των παραμέτρων εξάγει από τα σκληραγωγημένα κλήματα την καλύτερη έκφραση τους και καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

kitrus

 

Ο αμπελώνας του κτήματος είναι φυτεμένος σε πλαγιά βορειανατολικής έκθεσης σύμφωνα με το σύγχρονο με το γραμμικό σύστημα και περιλαμβάνει τις λευκές ποικιλίες μαλαγουζιά και Verdicchio και τις ερυθρές Syrah και Aglianico. Η διαχείριση του αμπελώνα στοχεύει στην επίτευξη της βέλτιστης ωρίμανσης των σταφυλλιών με τη χρήση των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και την παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων της καλλιέργειας (παρακολούθηση φερεμονικών παγίδων, μετεωρολογικών δεδομένων, υδατικού δυναμικού των φύλλων με τη χρήση θαλάμου πίεσης για τον προγραμματισμό των αρδεύσεων). Για την εξασφάλιση της επιθυμητής ποιότητας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών και στη διαμόρφωση της παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα με τη διενέργεια πράσινου τρύγου.

kitrus

 

Όταν αποφασίσαμε την δημιουργία αμπελώνα και οινοποιείου, πυρήνας της σκέψης μας ήταν ότι, όταν ο τρόπος (έστω και πολυτελής), είναι ισχνός, οι όποιες νίκες αργά ή γρήγορα μετατρέπονται σε ήττες. Η συγκεκριμένη προσέγγιση που κινητοποιήσε και κινητοποιεί το εξελισσόμενο εγχείρημα μας, επιλέγει να αντιμετωπίζει τα υλικά αγαθά όχι ως αντικείμενα οικονομικής εκμετάλευσης και ως μέσα εντυπωσιασμού. Η επιλογή αυτή κρατά αειφόρα την ευαισθησία προς το αγαθό και βοηθά πρώτα από όλους εμάς να εξεσσόμαστε ακολουθώντας την διαδρομή αυτή. Η δημιουργία και λειτουργία αυτού του υλικού τόπου, ως οινοποιείου, με προΰπόθεση την ανωτέρω συνθήκη, με την αρωγή της επιστήμης και της τεχνικής, σε συμπόρευση με τις βαρυτικές και ψυκτικές δυνατότητες της γης, δίνει λόγο στην ύπαρξη του, ισσοροπώντας την σχέση του με τη φύση και τα πράγματα, αντρέποντας την προστιθέμενη εντροπία και αδράνεια ανός ακόμη κτίσματος.

kitrus

 

O τρύγος πραγματοποιείτα τις νθκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας και η συγκομιδή τοποθετείται σε ψυκτικό θάλαμο, ώστε ο απαρραγισμός και η θραύση των ραγών να γίνει σε χαμηλή κατά το δυνατόν θερμοκρασία. Εφαρμόζεται η τεχνική της κρυοεκχύλισης, οι φλοιοί μένουν σε επαφή με το χυμό υπο χαμηλή θερμοκρασία. Το γλεύκος ελεύθερης εκροής και όχι μηχανικής πίεσης οδηγείται σε θερμοκρασιακά ελεγχόμενη δεξαμενή για την προζυμωτική διαύγαση. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται επίσης σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και κατά την ωρίμανση εφαρμόζεται η μέθοδος του “battonage” (περιοδικό ανακάτεμα των λεπτών οινολασπών) για την διατήρηση των αρωμάτων της ποικιλίας στη βάση ενός πλούσιου “σώματος”.

kitrus

 

Στον ιδιόκτητο αμπελώνα μας με οινοποιείο στην Βάρεια Πιερία, εφαρμόζουμε σύστημα καλλιέργειας χαμηλής στρεματικής απόδοσης, που διατηρεί σε ισσοροπία και ακμή το τοπικό φυσικό ισοζύγιο. Η φύση από την πλευρά της σε πλαγιές ανοικτές, εκτεθειμένες σε συνεχή ανταλλαγή βορεινού με θαλασσινό αέρα επιτρέπει στα κλήματα να ενσωματώνουν την ιδιαιτερότητα τους εδάφους και το γευστικό αποτύπωμα της άνθησης και καρποφορίας της περιοχής.

 

Βρείτε στοιχεία επικοινωνίας και οδηγίες πρόσβασης στο οινοποιείο Kitrvs στην σχετική καταχώρηση.

 

Πηγή: http://www.kitrus.gr/

Απαντήστε