Η σχέση της οικογένειας Αθανάσιου Τερζή με το κρασί ξεκινά, με τον ερχομό των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία το 1926 στο Αιγίνιο Πιερίας. Εκεί εγκαταστάθηκε ο πρώτος αμπελώνας ο οποίος έμελλε να εξασφαλίζει το κρασί όλης της χρονιάς, Οίνος Τερζή.

 

terzi

Δύο γενιές αργότερα η παράδοση αναγεννήθηκε και η γη ξαναζωντάνεψε με την επανεμφύτευση του παλιού αμπελώνα. Το 1984 λοιπόν το παλιό αμπέλι του παππού Θανάση “αναστήθηκε” από την ίδια του τη γενιά που χρήστηκε με την ιερή υποχρέωση να καλλιεργεί τη γη των αμπελώνων. Ανέλαβε την υποχρέωση να φροντίζει ώστε οι καρποί της αμπέλου να ωριμάζουν κατάλληλα ώστε μετατρέπεται το σταφύλι σε κρασί ακολουθώντας τις επιταγές της Φύσης. Εκ τοτε η Ιστορία πήρε το δρόμο της. Η παραγωγή μεγάλωσε, οι αμπελώνες επεκτάθηκαν και η επιχείρηση οργανώθηκε συγκροτώντας το βιολογικά πιστοποιημένο οινοποιείο με την ονομασία “Οίνος Τερζή”. Στο οινοποιείο μας πραγματοποιείται, προφυλάσσεται και προωθείται το ταξίδι του σταφυλιού.

terzi

Ένα ταξίδι που ξεκινά με τη συγκομιδή του καρπού, τον τρύγο. Η γη αποχωρίζεται τον καρπό της, ο οποίος αφήνεται πια στα χέρια μας για να μετατραπεί με φροντίδα και μεράκι στο θείο-δώρο του Διόνυσου, το κρασί. Ο ελεγχόμενης και κατάλληλης σταθερής θερμοκρασίας χώρος αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τη ζύμωση και την ωρίμανση του κρασιού. Η “ζωντανή” αυτή διαδικασία παρακολουθείται καθημερινά και με την ολοκλήρωση της το κρασί εμφιαλώνεται σε μπουκάλια. Όντας πια σε φιάλη, μεταβαίνει στο κελάρι (χώρος παλαίωσης) όπου και θα παραμείνει για να του προσθέτει ο “πανδαμάτωρ” χρόνος επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά.

terzi


Από την παραδοσιακή, λοιπόν, συγκομιδή των καρπών από τα προσφυγικά χέρια του 1930, φτάσαμε σήμερα στο οινοποιείο μας να παράγουμε ετησίως από 20 στρέμματα γης, 5.000 φιάλες εκλεκτού οικολογικού οίνου και 500 λίτρα τσίπουρο, ακολουθώντας πιστά τον αέναο κύκλο “Γη-Αμπέλι-Σταφύλι-Κρασί”. Και με όπλο το μεράκι για το καλό κρασί και την αγάπη προς τη Φύση θα συνεχίσουμε…

terzi

Πληροφορίες επικοινωνίας και οδηγίες μετάβασης στο Οινοποιείο Τερζή μπορείτε να βρείτε στην σχετική καταχώρηση.

 

Πηγή: Οίνος Τερζή Fb page

Απαντήστε