Το Πάσχα στην Πιερία κρύβει πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές όλου του Νομού αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις. Η Πιερία προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές επιλογές για όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι, και το Πάσχα, είτε επιλέξετε το βουνό, είτε τη θάλασσα για την διαμονή σας, οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και μπορείτε να παρακολουθήσετε διάφορες εκδηλώσεις και έθιμα.

pasxa-pieria2018b

Σε διάφορες περιοχές του Νομού, την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται περιφορά των Επιταφίων όλων των εκκλησιών με συνοδεία χορωδίας. Οι Επιτάφιοι στολίζονται συνήθως με λουλούδια από γυναίκες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα. Μάλιστα σε πολλές περιοχές πραγματοποιείται συνάντηση Επιταφίων των εκκλησιών σε συγκεκριμένο μέρος όπου και πραγματοποιείται ένα άτυπος συναγωνισμός είτε για τον ομορφότερο και μεγαλύτερο Επιτάφιο (Λιτόχωρο, με σημείο συνάντησης το παζάρι), είτε και για το ποιος Επιτάφιος θα σηκωθεί πιο ψηλά από τον άλλο από τους άνδρες που τον κρατάνε (Κίτρος, με σημείο συνάντησης την κοινότητα).

epitafios-pieria

Κάθε χρόνο, στον Άγιο Ιωάννη Πιερίας, την δεύτερη μέρα του Πάσχα πραμγατοποιούνται από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αργος» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης οι παραδοσιακές “Αυγομαχίες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η γιορτή πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού, όπου μικροί και μεγάλοι έχοντας συγκεντρώσει από είκοσι αυγά μπαίνουν σε μια σειρά και ξεκινάνε το παιχνίδι. Νικητής είναι αυτός που θα παραμείνει στο παιχνίδι έστω και με ένα αυγό. Η γιορτή συγκεντρώνει πολύ κόσμο από διάφορες περιοχές έχοντας πάντοτε μεγάλη επιτυχία.

augomaxies-pieria

Έθιμο όλων των οικισμών της ορεινής Πιερίας την Τρίτη μέρα του Πάσχα, το οποίο διατηρείται στη Ρητίνη, στο Μοσχοπόταμο, τη Λαγόραχη και σε άλλα χωριά της περιοχής είναι το “Κάψιμο της ρόκας“. Το έθιμο ξεκινάει με γυναίκες που χορεύουν τον διπλωτό χορό (δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί) και τραγουδάνε τραγούδια της γιορτής. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα προπορεύεται με τη ρόκα γνέθοντας μαλλί. Σε κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ακολουθεί κυνηγητό και διάλυση του χορού. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και σε τέχνασμα, όπως λέγεται, των γυναικών, για να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι.

Φυσικά εκτός από τις παραπάνω επιλογές, ο επισκέπτης στην Πιερία μπορεί να συνδυάσει τη διαμονή του με μια πληθώρα δραστηριοτήτων και αξιοθέατων. Το κάστρο του Πλαταμώνα, το Ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου, το μουσείου του Δίου, τα αρχαία Λήβειθρα, το χιονοδρομικού του Ελατοχωρίου, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, τα οινοποιεία της Πιερίας, τα καταφύγια του Ολύμπου, μια βόλτα στις ακτές της Πιερίας είναι μόνο ορισμένες επιλογές που μπορεί να προτιμήσει ο επισκέπτης. 

 

Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις στην Πιερία

 

Απαντήστε