Η Πιερία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν αγαπημένο προορισμό τόσο για τους Έλληνες όσο και τους ξένους, δεδομένου ότι συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα. Είτε επιλέξετε την Πιερία για τις διακοπές σας χειμώνα ή καλοκαίρι, είτε για μονοήμερη εκδρομή σίγουρα θα μείνετε ενθουσιασμένοι, αφού σας προσφέρει μια πληθώρα επιλογών που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει κανέναν στην παρέα. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους αγαπημένους προορισμούς στην Πιερία τόσο από ντόπιους όσο και από επισκέπτες, καθώς και πληροφορίες πρόσβασης και στοιχεία επικοινωνίας:

1. Μουσείο Δίον – Αρχαιολογικός χώρος

Το αρχαιολογικό Μουσείο Δίον χτίστηκε το 1983 και μπορεί να συναντήσει κανείς τα ευρήματα των ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής του Δίου. Βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οικισμό του Δίου, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα. Χρονολογείται τον 1ο αι.π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

dion-museum

 

2. Φεστιβάλ Ολύμπου

Με απαρχή τις γιορτές των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου μεταμορφώθηκε μέσα από την πορεία του στο χρόνο σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης για την αισθητική και την πληρότητα των πολιτιστικών προτάσεων που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι. Στην πολύχρονη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας το Φεστιβάλ έχει να θυμηθεί στιγμές σημαντικές και παρουσίες, Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λαμπρές και αξέχαστες.

festival-olympoy
http://www.festivalolympou.gr

 

3. Όλυμπος – Λιτόχωρο

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και η κατοικία των δώδεκα θεών κατά την αρχαιότητα, είναι η πρώτη περιοχή, για την οποία εφαρμόστηκε το 1983 ειδικό καθεστώς προστασίας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού. Η χλωρίδα και η πανίδα του Ολύμπου είναι αρκετά ιδιαίτερη και μπορείτε να συναντήσετε μοναδικά φυτά. Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται το Λιτόχωρο ένα πανέμορφο χωριό, απ’ όπου μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις εξορμήσεις του στο βουνό με κατεύθυνση ένα από τα καταφύγια του.

katafugio-spilios-agapitos
mountolympus.gr

 

4. Κάστρο Πλαταμώνα

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πιερίας, κάτω από τον Όλυμπο, δεσπόζει το κάστρο του Πλαταμώνα, χτισμένο σε στρατηγικό σημείο ελέγχου του περάσματος από την Θεσσαλία στην Μακεδονία. Ο επισκέπτης είναι αδύνατον να μην το προσέξει μιας και το μέγεθος του είναι τέτοιο που σίγουρα θα το παρατηρήσει στο πέρασμα του από την παλαιά πλέον Εθνική οδό.  Πολλοί το θεωρούν σήμα κατατεθέν του Νομού Πιερίας, οπότε αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να το επισκεφθείτε. Το κάστρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την μικρή πόλη του Πλαταμώνα, σε βραχώδες ύψωμα με μοναδική θέα τόσο στα παράλια του Πλαταμώνα όσο και του Παντελεήμονα.

kastro-platamona

 

5. Παλαιός Παντελεήμονας

Ο παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, στην νότια πλευρά της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 700μ. Ο οικισμός έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική του, με πλακόστρωτα δρομάκια και πέτρινα σπίτια. Η θέα είναι μαγευτική και πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο οικισμός γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

old-panteleimonas

 

6. Ελατοχώρι και Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Ελατοχώρι, ορεινό χωριό της Πιερίας βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες των Πιέριων Όρεων σε υψόμετρο περίπου οχτακοσίων μέτρων, με πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους. Τοποθετημένο σε μια ιδιαίτερη θέση με θέα τόσο στον Όλυμπο και στον κάμπο της Κατερίνης (απέχει 28 χλμ), όσο και στον Θερμαϊκό κόλπο και στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα εύκολα προσβάσιμο προορισμό χαλάρωσης.

elatochori-village-pieria

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Όρεων, στη θέση «Παπά Χωράφι», και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη ,474 χλμ. από την Αθήνα, 105χλμ από την Θεσσαλονίκη και 120χλμ από την Λάρισα.

elatochori-ski-resort
http://www.elatohori-ski.gr

 

7. Αρχαία Πύδνα

Η Αρχαία Πύδνα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Πιερίας, καθώς εκεί διαδραματίστηκαν μεγάλα και σπουδαία γεγονότα που έχουν μείνει στην ιστορία. Όσοι έχουν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας αντιλαμβάνονται αμέσως, ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μέρος με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο. Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό χώρο διατηρούνται τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής Κίτρους.

arxaia-pydna
http://www.pydnaskolindrou.gr

 

8. Αρχαία Λείβηθρα

Τα αρχαία Λείβηθρα, γνωστά στην αρχαία παράδοση κυρίως από τον Ορφικό μύθο, βρίσκονται στους πρόποδες του Άνω Ολύμπου, στα ομώνυμα σημερινά Κανάλια και εκεί όπου συγκλίνουν με αλλεπάλληλες πτυχές ο Άνω και ο Κάτω Όλυμπος. Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς. Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και η αιτία της μοναδικής ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος.

arxaia-livithra
http://www.festivalolympou.gr

 

9. Το Πάρκο της Κατερίνης

Το πάρκο της Κατερίνης είναι ένας χώρος περίπου 50 στρεμμάτων με πλούσια βλάστηση, λίμνες, φιλοξενούμενα ζώα, παιδικές χαρές πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και σίγουρα αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό χαλάρωσης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

parko-katerinis

 

10. Οινοποιεία της Πιερίας

Στον Νομό Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα πάνω από δέκα ντόπιους παραγωγούς εκλεκτών και βραβευμένων κρασιών. Οι αμπελώνες που καλλιεργούνται σήμερα στις διάφορες περιοχές ξεπερνούν σε έκταση τα 2.000 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμπελουργία στην Πιερία γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά το παρελθόν, αλλά οι παραγωγοί ασχολήθηκαν και πάλι ενεργά μετά το 2000.

ktima-kourti

Απαντήστε